Welke geur roept welke emotie op?

Algemene tips voor alle geurartikelen die verwarmd worden:
• Laat een brandend kaarsje nooit onbeheerd achter!
• Zet een kaars/wax melt/ amberblokje niet in de volle zon, geur en kleur kunnen teruglopen. Amberblokjes bevatten veel olie, dit kan gaan druppelen in de zon.
• Plaats de kaars of geurbrander op een goede plaats, niet in de tocht en op een warmtebestendige ondergrond.
• Belangrijk: een goedkoop waxine lichtje kan de afstand die bij sommige geurbranders is zijn niet aan. Als de bowl van de geurbrander een stuk hoger is als het vlammetje trekt deze het gewoon niet en zal de wax melt niet smelten.
• Bij metalen geurbranders dien je rekening te houden met de brandduur van de kaars. Als deze langer als 4 uur brandt kan het zijn dat de wax melt in gaat branden in het metaal. Gebruik het voorzorg de geurbrander niet langer dan 4 uur. 
• Gebruik je onze geurbranders en wax melts van goedkopere merken? Ook hier zul je merken dat de samenstelling niet goed zal zijn van de wax en de wax óf niet smelt óf niet goed ruikt. Ik spreek hier puur uit ervaring en vermeld dit omdat ik 100% procent achter de collecties wax melts sta die in Linterieur verkocht worden.

Algemene info voor geurartikelen:
Kaarsen en wax melts zijn gemaakt van soja was, voor een lange en schone verbranding.

Tips voor geurkaarsen
• Knip een stuk van het lontje, zorgt voor langere duur
• Om roetvorming te voorkomen is het belangrijk dat het lont kort blijft, krijgt het lont een hoedje dan is het tijd het stukje eraf te knippen.
• Voor bridgewater en greenleaf votives: Gebruik het bijbehorende glaasje, zodat de kaars niet uitloopt, daardoor kan het max 15 uur branden

Goose creek jars:
• De grote potten (jars) bevatten de meeste geurolie en geven daarom de meeste geur af.
Hoe groter de pool* wordt des te meer geur geeft de kaars af. Gebruik daarom nooit een grote geurkaars voor eventjes, maar voor een paar uur. Bij een korte brandduur kan de kaars niet poolen, dat houdt in dat de kaars niet geheel tot aan de glasrand smelt. Het tegenovergestelde zal gebeuren, namelijk het tunnelen*, dat houdt in dat de kaars niet geheel wegbrandt maar het lont gaat dieper in de kaars zitten.
~Wax melts geven meer geur af en zijn ideaal te gebruiken voor grotere ruimtes. Mocht je even willen genieten van de geur gebruik dan wax melts en geen geurkaars.

* poolen: het gelijkmatig laten opbranden van de wax tot aan de glasrand
* tunnelen: door een korte brandduur krijgt de wax geen tijd om te smelten en wordt alleen de kern opgebrand, daardoor word de kaars niet optimaal gebruikt en blijven er resten achter.

Verzorging
• Gebruik een wick trimmer(lontknipper) om het lont regelmatig af te knippen (algemeen 0,3 cm vanaf de wax, verschilt echter per jar grootte), hiermee kom je tot bijna aan de bodem en valt het stukje niet de wax.
• Gebruik een kaarsendover om het de kaars te doven. Zo blijft het rookvrij en worden er geen roetdeeltjes in de wax geblazen.

Klaar met de kaars?
• Zorg dat de wax niet verder dan een centimeter van de grond af opbrandt. Door de warmte kan de jar kapot springen. De rest van de kaars kun je gemakkelijk verwijderen door deze te verwarmen in een ketel met warm water en erna in vloeibare vorm in een schaaltje te gieten. Na het drogen kan de wax in kleine blokjes gesneden worden en hergebruikt worden in de geurbrander.

Tips voor wax melts:
• een half blokje is voldoende voor de gehele avond.
Doordat een kaars regelmatig aan en uit wordt gemaakt, zal de brandperiode langer duren.
Hierdoor zal de wax minder snel smelten en opbranden.
• De wax bars worden geleverd in een hersluitbare verpakking en wegen ongeveer 73 gram.
Brandduur van de bridgewater wax bars is plus minus 100 uur. Maar laten we eerlijk blijven, papier is geduldig. Bij het testen kom ik aan 80 uur. ook al netjes!

Geurolie:
De geurolie is niet alleen geschikt voor de geurbranders maar deze kan ook in de elektrische luchtreinigers of de elektrische geur verdampers / verspreiders.
• Voor beiden geldt met slechts een paar druppeltjes in het water kunt u heerlijk genieten.
• U kunt ook een beetje geurolie doen op potpourri. Dit zijn gedroogde plantdelen die gebruikt kunnen worden als luchtverfrisser.
LET OP: geurolie is niet geschikt voor onze metalen geurbranders. Door water/olie menging kan de lak loslaten. Deze kan wel nog gebruikt worden, maar ziet dan minder fraai uit.

Geurbranders
worden gebruikt voor wax melts en geurolie.

Het gebruik van een geurbrander
Allereerst doe je een stukje van de wax bar op de geurbrander (foto 1). Daarna steek je het waxinelichtje aan (foto 2).
Zodra de wax melt gaat smelten zal de geur zich langzaam verspreiden (foto 3).
Blaas het kaarsje uit zal de wax weer langzaam stollen (foto 4)

brandproces

Na enkele minuten zult u de geur gaan ruiken.
U kunt dit echter ook met geurolie doen. Vul de geurbrander een beetje met water en doe er een paar druppeltjes geurolie in.
Steek vervolgens het waxinelichtje aan.
Zodra het water warm wordt zal de geur zich gaan verspreiden. Het nadeel van geurolie is dat het water geheel zal verdampen.
Houdt u de geurbrander goed in de gaten zodat deze niet zonder vloeistof brandt.
Je vul gewoon weer een beetje water bij en doet er opnieuw een paar druppels geurolie in.

Voor het gebruik van een wax melt is geen water nodig, want alleen de geur verdampt, niet de was/wax.
Mocht de geur minder worden kun je weer een nieuw blokje erin doen. Het gebruik van wax bars is dan ook veiliger als geurolie.

Hoe maak ik de geurbrander schoon?
Steek het waxinelichtje eventjes aan, zolang totdat de wax loslaat van de geurbrander,
dit kun je gelijk herkennen omdat de rand van het stolsel vloeibaar wordt. Duw met de vingers de wax eruit.
Het schoonmaken doe je met een droge doek. Het advies is om dit niet met een spons of water te doen als de geurbrander niet geglazuurd is.
Sommige delen bij geurbranders kunnen niet volledig geglazuurd zijn en kunnen dus water opzuigen.
Bij de verbranding van de was bestaat het risico dat ze gaan spetteren als ze gaan smelten.
De geurbranders die je bij Linterieur koopt zijn allemaal geglazuurd!

• De laatste restje wax of olie er niet uit te krijgen? Doe er watjes in, zodat het geheel opzuigt.

Tip voor amberblokjes
als je deze wilt gebruiken voor de geurbrander wordt geadviseerd een stukje kaars mee te laten branden. Een stukje  van een theelichtje is voldoende. Omdat er in de amberblokjes geen wax zit kan deze gaan roken en evt de oppervlakte van de geurbrander aantasten. In enkele gevallen kan dit voor komen, daarom is het gewenst dit erbij te doen. 
Mocht je het amberblokje gewoon in een schaaltje willen leggen en na verloop van tijd merken dat de geur afneemt. Dan gebruik je de rasp om deeltjes eraf te schrapen. Zo komt weer geur vrij, de deeltjes kun je in een geurbrander doen of in de stofzuigerzak…alles kan!

Tip voor stopcontact geurbranders:
Als de geurbrander wat los in het stopcontact hangt, kun je bijvoorbeeld een anti kras viltje (die gebruikt worden voor onder meubeltjes) onder de stekker plakken.

vilt

Kalmerende geuren: lavendel, kamille, vanille, pepermunt, tijm en sinaasappel, maar vanille geeft ook een warm en veilig gevoel.
Citrus: een gelukkig gevoel
Bloemen: een kalm, positief en romantisch gevoel.

Geuren die een gezellig, gezellig en gevoel van saamhorigheid geven zijn: koffie, brood, kruiden en versgebakken koekjes
Fruit: energiek, stimulerend gevoel
Hout: geeft een kalm en ontspannen gevoel
Jasmijn: een ontspannen en rustgevend gevoel
Kaneel: een warm, ontspannen gevoel
Mint: een verfrissend gevoel.

En nog meer … een geur kan je ruimte maken of breken. Een verfijnde verklaring, maar waar. Als je ergens komt en het ruikt niet lekker, zul je geen tweede keer op bezoek gaan. Een kamer die heerlijk ruikt zal vaker worden bezocht omdat dit weer een gevoelskwestie is, je zult je daar goed voelen.
Bovendien is het vaak het geval dat mensen hun eigen geur niet meer zo goed ruiken, dat komt gewoon omdat de geur zo in de hersenen wordt opgeslagen dat ze eraan gewend zijn. De eenvoudige tip is om de geuren te variëren. Bijvoorbeeld door frisse, bloemige geuren te gebruiken in de lente of zomer en de geur van kaneel in de winter.

Winkelwagen
Scroll naar boven